čtvrtek 9. dubna 2015

Mé oblíbené recepty

Mezi první články jsme se rozhodly zařadit naše srdeční záležitosti. Ája napsala článek o Pandoře a já bych se s Vámi ráda podělila o 4 mé nejoblíbenější recepty.
V dnešní době se většina lidí zaměřuje hlavně na zdravá a dietní jídla, toto ovšem není můj styl. Nebudu psát o jídlech, která jsou sice možná zdravá a dietní, ale nedají se sníst. Já preferuji jídlo si vychutnat nehledě na to kolik má kalorií. To ovšem neznamená že každé jídlo o kterém napíšu bude kalorická bomba.
Teď tedy zpět k receptům. Jako první mé nejoblíbenější jídlo.

Kuřecí prsa s jasmínovou rýží


Ingredience:
Kuřecí prsa
Sójová omáčka
Worcestrová omáčka
Grilovací koření
Olej
Sůl
Jasmínová rýže (může být i jiná ale už to není ono)

Postup:
Kuřecí prsa opláchneme pod tekoucí vodou a jemně osušíme. Maso naklepeme a mírně polijeme sójovou omáčkou, velmi opatrně polijeme i worcestrovou omáčkou (nahrazuje sůl tak pozor ať to nepřeženete) a posypeme grilovacím kořením. Vše samozřejmě z obou stran masa. Mezi tím dáme vařit rýži podle návodu na obalu. Na pánvičku nalijeme malé množství oleje a necháme rozehřát. Na rozehřátou pánvičku dáme kuřecí prsa a opékáme velmi zlehka a na mírnou teplotu. Maso servírujeme s jasmínovou rýží a s libovolnou oblohou.


Tortily

3 porce (6 placek)

Ingredience:
50g sádla
250g   hladké mouky
140ml horké vody
sůl
+ libovolné ingredience do náplně

Postup: 
Promícháme sádlo s moukou a zalijeme horkou vodou. Vše mícháme (ručně nebo v domácí pekárně) dokud nevznikne hutné těsto, které natrháme na 6 stejných částí. Z těsta vytvoříme kuličky a postupně je rozválíme na co nejtenčí placky. Mezitím už můžeme tortily na sucho opékat na pánvi. Tortily si někam odložíme a tři z nich dáme na pekáč. Tyto 3 placky naplníme libovolnými ingrediencemi (já si obvykle volím kuřecí maso na kostičky, salát a sýr). Na náplň položíme druhou placku aby vznikl takový "sendvič". Pekáč s tortilami dáme na 10 minut do trouby. Podáváme nařezané na trojúhelníčky s rozmačkanými rajčaty nebo majonézou.


Sushi


Ingredience: 
sushi rýže
rýžový ocet
wasabi
řasa Nori
podložka na zabalení sushi (vypadá jako špejle svázané šňůrkou)
+ libovolné ingredience (čerstvá syrová ryba, ale může být i uzený losos nebo tuňák z konzervy; okurka; avokádo;..)

Postup: 
Smícháme rýži s vodou podle návodu na sáčku a vaříme asi 20 minut dokud se voda úplně nevypaří. Uvařenou rýži přesypeme do mísy a prolijeme rýžovým octem (nešetřete s ním). Necháme rýži vychladnout. Nachystáme si řasu Noří na podložku. Řasu dáme lesklou stranou dolů a od okraje do středu řasy dáme středně tenkou vrstvu rýže. Tuto vrstvu mírně pomažeme wasabi a do středu vrstvy rýže dáme libovolné ingredience. Řasu zamotáme aby vznikl váleček. Nakonec váleček nakrájíme ostrým nožem na kolečka. Podáváme se sojovou omáčkou, wasabi a zázvorem. (Zázvor se dává k sushi ke zneutralizování chuti po jednotlivých druzích. !!!NIKDY NEVKLÁDEJTE DO ÚST PŘÍMO SE SUSHI!!!)

Lívance

aneb sladká tečka na závěr

Ingredience: 
1 vejce
2 lžičky kypřícího prášku
1 šálek hladké mouky
špetka soli
2 lžíce moučkového cukru
1 šálek mléka
2 lžíce oleje

Postup: 
Postup je u lívanců velmi lehký. Smícháme všechny ingredience dohromady a na malé pánvi   smažíme na oleji tlustou vrstvu těsta. Podávat se můžou s čímkoliv od másla přes marmeládu nebo jogurt až po javorový sirup.


Přeji Vám dobrou chuť, 
Vaše P.

Žádné komentáře:

Okomentovat